Poëziefestival Dichters in de Prinsentuin Land der Horizonten

In de renaissancistische tuin van de Groninger Prinsenhof kan op 25 en 26 juli twee middagen lang genoten worden van voordrachten van vooraanstaande dichters uit binnen en buitenland. Afwisselend in de loofgangen en op het theeveld wordt poëzie ten gehore gebracht. Poëziefestival Dichters in de Prinsentuin heeft dit jaar voor het eerst een internationale focus. Wij werden daartoe in eerste instantie geïnspireerd door het Hanze-verleden van Groningen en zagen in dat Hanzeverleden een Europese Unie avant la lettre. In tweede instantie trof ons dat niet alleen op economisch vlak, maar ook in geestelijke en wetenschappelijke zin de horizonten in de gedenkwaardige 15e eeuw werden verlegd. 
Wij hebben Joost Oomen gevraagd een voorstelling te maken die Dichters in de Prinsentuin gaat afsluiten op vrijdagmiddag 26 juli: een wandelvoorstelling die begint in de Prinsentuin en eindigt in de Martinikerk onder het door Agricola ontworpen orgel.
 
De voorstelling gaat Van Groningen tot Novgorod heten -naar één van de verste uithoeken van de invloedssfeer van de Hanze en wordt momenteel geschreven door Joost Oomen. De hoofdpersoon in het stuk is Agricola. De stadsdichter van Groningen kruipt in de huid van de historische figuur Agricola en neemt je mee ‘op reis’. Wij zijn benieuwd hoe Oomen historische en fictieve elementen met elkaar gaat combineren tot een evocatieve poëtische voorstelling. Hij gaat samen met vier buitenlandse dichters een stuk maken waarin hun poëzie een bijzondere rol vervult. Wij denken dat Joost iets heel bijzonders gaat maken: een theatrale wandelvoorstelling met poëzie en muziek. De ‘reis’ zal voeren langs verschillende hanzesteden en tijdens de tocht komt u dichters uit verschillende regio’s tegen: Polen, Esten, Denen en Duitsers. Wij zijn benieuwd of en hoe Oomen de verbinding legt met de Italiaanse reizen van Agricola. Wel lijkt al duidelijk dat de reis zal eindigen in het schip van de Martinikerk waar u onder Agricola’s orgel een waardige afsluiting van het festival zult beleven.
 
Crowdfunding
Momenteel wordt nog geworven voor de financiering van de voorstelling. Donateurs maken bescheiden bedragen over. Daar krijgen zij in juli iets moois voor terug, namelijk de voorstelling Van Groningen tot Novgorod. Wie een donatie doet, maakt bovendien kans op ‘Klinkende Klei -Middeleeuwse muziek uit Groningen en Ommelanden’, of op één van de andere tegenprestaties die wij onze donateurs hebben toebedacht. Meer informatie vindt u op www.voordekunst.nl en op www.dichtersindeprinsentuin.nl
Advertisements

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Comments are closed.